NEDERLANDS LIMBURGSE WIJNGAARD: HOEVE ROOZENDAEL

 home   roozendael   beeldhouwen   atelier   wijngaard   arrangementen   gevraagd   aangeboden   tips   sitemap   contact   faq   links   agenda 

 

Inhoud
  - Algemeen
  - Ervaringen
  - Onze wijnen en andere wijnbouwproducten
  - Oogstgegevens
  - Rondleiding en wijnproeverij/ wijnarrangement
  - Open dag in de wijngaard
  - Soorten

Algemeen
Op landgoed Roozendael is begin 2001 begonnen  met de aanleg van een wijngaard. In tegenstelling tot wat velen denken is het goed mogelijk om in een Nederlandse wijngaard goede wijn te maken. Er zijn een aantal wijngaarden in Nederland, die meer en meer in de publiciteit komen. De knipselkrant over de Nederlandse wijnbouw bevat een aantal teksten die inlimburgse wijngaard in de groei de pers zijn verschenen.
De wijngaard wordt in een aantal jaarlijkse stappen verder uitgebreid. In 2003 was er de eerste bescheiden oogst, die dan de volgende jaren langzamerhand stijgt. In de eerste jaren ziet een wijngaard er kaal uit, maar er is snelle groei, met veel groen. Ook in de winter geeft eeEen jonge wijngaardn wijngaard een bijzondere aanblik.
Er worden een aantal verschillende druivensoorten aangeplant om uiteindelijk meerdere typen wijn (zowel rood als wit) te produceren. Voordeel daarvan is bovendien dat de druiven op andere momenten rijpen zodat het werk bij de pluk en de verwerking van de druiven wat gespreid wordt en dat er een zekere risicospreiding is mbt het weer (vorst en regen), wespenplagen en vogelbestrijding. Onze ervaringen met de verschilende rassen worden in de volgende paragraaf beschreven via links naar de diverse soorten.
De orientatie van de plantenrijen is noord-zuid. Dit is primair ingegeven door de N-Z ligging van het perceel, zodat er lange rijen ontstaan. Hierdoor is er minder ruimteverlies aan de kopse zijden terwijl er efficient machines ingezet kunnen worden. Door de N-Z orientatie van de rij wordt verder bereikt dat de bladeren aan beide zijden van de plant worden beschenen door de zon, dus gelijkmatig bijdragen aan de assimilatie(dwz het proces jonge nederlandse wijngaard in de winterwaardoor oa de vorming van suikers en de groei van de druiven plaatsvindt). Ook staat door de overheersende westenwinden de groenwand meestal dwars op de wind, waardoor het blad en de druiven sneller drogen (dus minder risico van schimmels) dan als de wind met de rijen mee blaast. Naar verwachting speelt de orientatie overigens geen grote rol in het uiteindelijke resultaat.
De onderlinge afstand tussen de rijen wordt ongeveer 2 meter. Dit is ingegeven door de breedte van in te zetten machines.
De afstand in de rij is 125 cm. De stokken worden vastgebonden aan draden die tussen palen gespannen zijn.
Om de wijngaard is een beukenhaag geplaatst. Hierdoor is er in de wijngaard meer beschutting en een iets hogere temparatuur. Hierdoor staan de huidmondjes van de planten verder open, wat weer gunstig is voor de assimilatie.
Inmiddels is de wijngaard aangesloten bij CorioMosa, een samenwerkingsverband van Limburgse wijngaarden. Doel is om door deze samenwerking de bekendheid van Limburgse wijn te verbeteren en deze te profileren tegen over andere Nederlandse wijn.
<terug naar inhoud>Veel trossen aan de Regent in de wijngaard

Soortenpermanent rood blad van de dakapo
In het voorjaar 2001 zijn in de wijngaard een aantal stokken van de druivenrassen Regent (rood) en de Bianca (wit) aangeplant. Dit zijn moderne meeldauw-resistente rassen, zodat er minimaal en niet met chemische middelen hoeft te worden bespoten. Deze soorten, ontwikkeld in noordelijke wijngebieden, rijpen goed in het Nederlandse klimaat. De klassieke Franse rassen geven niet elk jaar een gegarandeerde oogst.
Naast de productierijen is er ook een proefrij aangelegd, waarin geexperimenteerd wordt met een aantal verschillende soorten en behandelingen.
In 2002 is het aantal soorten verder uitgebreid. Er zijn nu ook Merzling (wit), Phoenix (wit), Dakapo (rood) en Acolon (rood) bijgeplant. In 2009 zijn de Dakapo's gerooid, omdat de rode wijnen van onze rassen voldoende kleur hadden en we geen behoefte hebben aan bijkleuren dmv een "deckrot". Overigens missen we nu wel het hele jaar donkerrode blad van dit ras.
In 2003 is er verder uitgebreid met twee rode rassen, Fruhburgunder en VB91-26-5. Deze laatste, ook resistent, is zo nieuw dat het ras nog geen naam heeft gekregen.
In 2004 is de eerste hectare verder volgeplant met de witte schimmeltolerante rassen Johanniter en Solaris
In 2005 is een begin gemaakt met het plantrijp maken van een volgend perceel, dat vanaf begin 2006 ingeplant gaat worden.  Daar zijn in 2006 de witte rassen Palatina en Birstaler Muskat aangeplant en het rode ras VB91-26-17 (Cabertin). In 2007 is verder uitgebreid met het rode ras Pinotin en in 2008 met de rode Cabernjohanniter druif rijp voor de wijnoogstet Cortis. Daarmee zal de wijngaard een oppervlakte krijgen van 1,8 hectare, in totaal ongeveer 6000 stokken.
<terug naar inhoud>

Oogstgegevens
In 2002 is er een eerste bescheiden oogst geweest van de in 2001Wijngaard oogst voor wijn aangeplante Regent en Bianca druivenstokken. Dit is jaarlijks toegenomen en in 2005 heeft ook de Merzling behoorlijk opgebracht. In 2008 hebben we voor het eerst meer dan 1000 liter geoogst.
Oogsten is een aangename bezigheid, meestal bij zonnig weer. Je ziet waar je al het werk voor gedaan hebt.
Voor meer details over de bijzonderheden per jaar zie bijgaand  overzicht van de opbrengsten van de wijngaard.
<terug naar inhoud>

Ervaringen
Omdat we in een omgeving zitten met een hoge wilddruk (hazen en konijnen), zijn na de aanplant alle stokken in de wijngaard voorzien van een netje met een hoogte van 50 cm. Van de meeste stokken waren de uitlopers in de loop van 2001 aan de onderste draad (75 cm) opgebonden. De netjes voldeden uitstekend, totdat het gewas van de buurman geoogst was. Daarna had het wild het gemunt op de wijnstokken. Ze werden afgegeten boven het netje, zodat het eindresultaat bestond uit een stam in het netje, een stuk niets en daarna het restant van de uitloper aangebonden aan de draad. In een paar nachten was een groot gedeelte van de wijngaard zo toegetakeld. In een aantal gevallen was het zachte netje naar beneden geduwd, zodat de resulterende stam  lager werd dan de bovenkant van het netje. Eind 2001 is er een hek van 1 meter om de wijngaard geplaatst om het wild buiten te sluiten. Dit was niet afdoende, maar omdat de wijngaard inmiddels met een mengsel van gras en klaver was ingezaaid, gaven de konijnn de voorkeur aan het klaver. Van een aantal laaghangende rijpe (dus zoete) trossen konden ze echter niet afblijven, zodat in 2002 veel trossen aan de onderzijde waren afgevreten door de konijnen.
In 2005 merkten we dat de merels de zoetste bessen steeds op aten. Het suikergehalte steeg niet, maar de opbrengst werd steeds minder. Voor de zekerheid hebben we een aantal rijen onder netten gebracht. Een rij onder de netten had drie keer zoveel opbrengst dan een controle rij zonder netten. De vraag is of de merels een vaste hoeveelheid of een procentuele hoeveelheid gaan eten van de druiven als de wijngaard volgroeid is. Feit blijft dat lang laten hangen bijna onmogelijk is, omdat juist die bessen het zoetste zijn en dus opgevroten gaan worden.
In 2006 hebben we de nieuwe aanplant in kokers geplaatst, omdat deze hoger zijn dan de netjes en dus meer bescherming bieden. In het zeer warme zomerweer zijn echter veel jonge stokken, ondanks veel water geven, in de kokers verbrand. Verder ontwikkelden zich op de zanderige gedeelten  mierenkolonies in de smalle kokers. Dat probleem heb je met netjes niet. In 2007 gebruiken we ruimere kokers met ventilatieopeningen in de verwachting dat de temperatuur erin niet zo hoog oploopt. Daarin blijken zich ook geen mierenkolonies te vestigen.
<terug naar inhoud>

Rondleiding in de wijngaard en proeverij van Nederlands Limburgse  wijn, wijnarrangementwgrdgrp.jpg (8003 bytes)
Nu de wijngaard flink productie geeft bieden we de mogelijkheid tot een rondleiding door de wijngaard  en een proeverij van wijnen van rassen die we hebben aangeplant. De omvang van een groep voor dit wijnarrangement kan varieren van 10 tot 30 personen en de activiteit duurt ongeveer 2 uur. Klik hier voor gedetailleerdere informatie over rondleiding en wijnproeverij door onze limburgse wijngaard.  Is er een bijzondere gebeurtenis en wilt u een wijnliefhebber iets bijzonders kado doen, denk dan eens over een high-wine, een geschenkbon/ wijnarrangement voor een exclusieve wijnproeverij voor twee personen. Wilt u individueel een kijkje nemen, bezoek dan een van de open dagen.
<terug naar inhoud>

Open dag wijngaard
Met ingang van 2008 houden we jaarlijks een aantal open dagen. Klik hier voor gedetailleerde informatie.
<terug naar inhoud>

Laatst bijgewerkt: 17 March 2010